Traumer
- en introduksjonfilm

Svenska sidor Norske sider

Kontakt

Kontakt oss hvis du har spørsmål, eller ønsker å melde deg på et av våre kurs:

bea@se-terapi.no

Kraniosakral Terapi

Kraniosakral behandling är en metod att mycket mjukt behandla skallens alla ben i förhållande till ryggraden och bäckenet och korrigera små felställningar som i sin tur påverkar hela kroppen. Man löser spänningar i kroppens fasciala lager och hjärnhinnorna och återställer det hydrauliska trycket i ryggmärgsvätskan.

På så sätt ges kroppen möjlighet att själv lösa spänningar och obalanser på cellnivå så att en djup läkning kan ske. En KranioSakral behandling hjälper kroppens system att komma i balans så att den kan självkorrigera och läkas.

Rent fysiskt kan en behandling vara enormt avslappnade och släppa på spänningar som hindrar hälsa och välmående, och återställa cirkulation och flöde. Behandlingen har också en påverkan på den emotionella/mentala aspekten av en spänning. Det finns alltid en anledning att spänningen har uppstått.

Man balanserar nervsystemet på en djup nivå och kan ofta lätt komma ner i meditativa alfa- och thetavågor. Då brukar ofta även känslor och tankar som är kopplade till problemet kunna börja komma i balans och lösas upp. Därför passar den här metoden även utmärkt för dig som jobbar med att öka ditt medvetande och din egen personliga utveckling. Många människor blir under behandlingen nästan automatiskt väldigt närvarande i nuet, och det är ofta nyckeln för att bli medveten om och lösa upp obalanser på en nivå som är djupare än den fysiska. Eftersom jag har mycket utbildning och erfarenhet av att jobba med energifrekvenser som stödjer det, så kan jag kombinera det fysiska med det energimässiga för en mer holistisk behandling. Jag avslutar med att balansera personens energifält.

I USA och England har medicinsk forskning visat att denna terapiform har mycket god effekt på en persons fysiska, emotionella och mentala hälsa. I USA där man har privata sjukförsäkringsbolag,kräver ofta dessa att man använder KranioSakral terapi när allt annat inom skolmedicin och alternativmedicinska behandlingsmetoder inte gett önskat resultat.

Vad kan behandlas

Problem med nacken, ryggen och /eller höfterna

Whiplash-skada

Stress och stressrelaterade problem så som rastlöshet och oro

Huvudvärk och migrän

Diffusa smärttillstånd och kronisk värk

Utbrändhet

Käkledsproblem

Musarm, tennisarm, frozen shoulders och ledproblem

Lindra symtom vid MS

Personlig utveckling, medvetenhet och energiobalanser

Förebyggande friskvård, regelbunden behandling för att öka och behålla välmående

...och mycket mera.

Om Behandlingen

Själva behandlingen är väldigt mjuk. Den går till så att när terapeuten väldigt lätt lägger handen på ett problemområde så kommer klientens kropp svara med att mycket subtilt dra ihop sig åt något håll, oftast det håll där problemet finns. Terapeuten följer då mycket mjukt med i den rörelsen som kroppen själv visat att den vill. Så länge nya rörelser sker följer man med med handen, samtidigt som man hindrar rörelsen att gå tillbaka exakt samma väg som den kom. Det som händer då är att området skickar SOS-signaler till hjärnan. Det blir en endogen respons. Hjärnan svarar med att skicka tillbaka signaler som ökar blodcirkulationen med närings- och syretillförseln i det området och ökar utrensningen av slaggprodukter. Resultatet blir att restriktioner i bindväv/fascia och ärrvävnad luckras upp så att området kan läkas. Man hjälper kroppen att läka sig själv. Ofta när man löser upp spänningar på det här sättet händer det att gamla minnen och känslor som har varit inlåsta in i cellminnet aktiveras och kommer upp till ytan för att helas.

Man löser upp spänningar och felställningar i mellan kroppens olika ben och i hårda hjärnhinnan (dura mater). Då får kroppen möjlighet att återställa trycket i ryggmärgsvätskan, så att den pumpas ut med en jämn puls. Det kommer att påverka hela nervsystemet så att det kommer i balans. Eftersom det har en effekt på nervsystemet, så kan man ofta lugna ner ett stressat system ganska snabbt. Genom att minska sympatiska nervsystemet och öka parasympatiska nervsystemet, ökar också kroppens eget immunförsvar.

Man jobbar med ett mjukt tryck och mjuka rörelser för att hjälpa kroppen att hitta tillbaka till sin optimala lodlinje och en balanserad KranioSakral-puls.

Behandlingen påverkar främst fem stora områden: centrala nervsystemet, ryggmärgsvätskan, hinnorna i hjärnan och ryggraden, kraniets ledstrukturer, och korsbenets rörelse i förhållande till höfterna.

Eftersom centrala nervsystemet är inblandat i precis allting, så kan man behandla det mesta med KranioSakral terapi. Alla kranialnerverna som går genom olika håligheter i kraniets olika ben påverkas, liksom spinalnerverna som går ut från olika ställen i ryggraden. Genom nerverna och genom bindväv och muskler som är fästa i de olika benen, kommer hela kroppen i sin tur att påverkas positivt av behandlingen.

Hårda hjärnhinnan (dura mater) består av bindväv. Det finns 2 olika sorters bindväv, collagen och elastisk. Den collagena bindväven är inte alls elastisk, och om den försöker töjas ut så har den väldigt svårt att hitta tillbaka till ursprungsläget igen. Därför har den svårt att reparera sig själv. Elastisk bindväv kan dras ut och hitta tillbaka till ursprungsläget ganska lätt igen, och repareras lätt. Hårda hjärnhinnan (dura matern) består huvudsakligen av collagen bindväv. Det är delvis därför som bland annat whiplash-skador kan vara så svåra att behandla, för hårda hjärnhinnan (dura matern) har påverkats kraftigt och nu hittar den inte tillbaka till ursprungsläget igen.

Den KranioSakrala behandlingen är väldigt effektiv att lösa upp blockeringar i collagen bindväv och hjälpa den att hitta tillbaka till rätt läge igen. Därför kan man ofta hjälpa folk med exempelvis whiplash-skada och även andra problem som annars kan vara svåra att få att läkas varaktigt, som olika snedställningar i kroppen och bäckenet. Bindväv finns ju överallt i kroppen, och bindvävens uppgift är ju att stödja allting och hålla allt på rätt plats. Man kan följa samma bindvävs ”trådar” från huvudet, genom kroppen och ända ner under fötterna. På grund av detta får man ofta en effekt även på helt andra ställen i kroppen än där man för tillfället behandlar. Genom att bindväven binder samman allt så kan man också behandla mycket i hela kroppen från samma ställe, som exempelvis SBS-leden eller sakrum.

När man behandlar tar man också hänsyn till kroppen som en helhet. Man håller fokus både på fysiska detaljer samtidigt som man håller hela kroppen och dess energisystem i medvetandet. Genom det kan samband mellan olika besvär lösas och föras i harmoni med varandra och man kan lösa spänningar och blockeringar på en djupare nivå. Kroppen kan visa vilka besvär som är i prioritet att behandla och få med alla delar genom att man håller ett vidgat fokus. Terapeuten känner hela tiden in och följer kroppens mycket subtila signaler och rörelser. Genom det är det kroppens innebeonde intelligens som guidar och vägleder terapeuten till det som mest av allt behövs.

Fördelar

Fördelen med KranioSakral behandling är att den är så mjuk. Man behandlar med minsta möjliga motstånd, och låter kroppen själv visa hur den vill bli behandlad. På så sätt bildas inga nya motstånd i kroppen utan man kan komma väldigt djupt så att gamla saker kan börja lösas upp ur cellminnet. Därför kommer man åt både fysiska, mentala och emotionella problem. När man kan behandla på flera nivåer samtidigt så får det ofta behandlingarna att hålla mycket bättre. Man kan gå in och direkt påverka nervsystemet till att minska stress, och då ökar även kroppens eget immunförsvar. Man kan lösa upp spänningar i bindväven på ett sånt sätt att det håller. KranioSakral behandling har även tekniker för att behandla hinnorna i hjärnan och ryggraden, något som få andra behandlingstekniker kommer åt. Man jobbar på kroppens egna villkor. Det är också en fördel att man har kläder på sig under behandlingen.

Du är här: Hem/Kraniosakral Terapi

Mob: +47 979 58 797 - bea@se-terapi.se