top of page

trauma releasing exercises


TRE (Trauma Releasing Exercises) är ett nytt och revolutionerande bidrag inom behandlingen av spänningar, stress och trauma. Det är en kroppsorienterad metod som är lätt att lära sig, och som därför lämpar sig bra att använda på egen hand. Metoden består av totalt sju övningar som är avsedda att sätta igång neurogena skakningar/skakningar i muskelvävnad – energi som annars används för kamp/flyg-respons. En respons som av kulturella skäl inte är naturligt reglerad. Således syftar TRE (Trauma Releasing Exercises) till att mobilisera nervsystemet och kroppens egen självreglering. Något som av naturen är inbäddat i oss alla. På så sätt hjälper TRE (Trauma Releasing Exercises) kroppen att undvika kroniska muskelsammandragningar som uppstår. Detta inkluderar fötter, ben, lår med psoas-muskulaturen och längre upp i ryggraden till käke, nacke, axlar och övre delen av ryggen. Alla dessa muskelgrupper ackumulerar en reservoar av energi efter en kamp/flyg-respons som inte har fullbordats.
 
Övningarna tillsammans tar inte mer än 30 minuter och görs en gång varje dag, eller när det är lämpligt. TRE (Trauma Releasing Exercises) kan användas hemma, på jobbet – nästan överallt, där du har möjlighet att kunna vara för sig själv .
 
TRE (Trauma Releasing Exercises) utvecklades av Dr. David Berceli PhD – både fälttraumatolog och bioenergetisk terapeut – medan han arbetade med bland annat krigsdrabbade. i Afrika och Mellanöstern. Dr. David Berceli PhD, har 22 års erfarenhet av att skapa och leda rehabiliteringsprogram och workshops för internationella organisationer i olika konfliktområden. Han har en unik förståelse för hur spänningar, stress och trauma påverkar oss människor både på ett personligt och övergripande samhälleligt plan. Neurologen Dr Robert Scaer och traumaspecialisten Dr Bessel van der Kolk är bland de ledande traumaspecialisterna som rekommenderar hans metod. Nyligen har Dr.Stephen Porges PhD också uttryckt sitt erkännande för TRE (Trauma Releasing Exercises). Övningarna anses mycket effektiva utan risk för retraumatisering.

TRE (Trauma Releasing Exercises) används i över 10 länder av organisationer, skolor och i yrkesgrupper där man ofta stöter på spänningar, stress och trauma, såsom akutmottagningar, ambulanspersonal, brandkår, försvar, polis, räddningstjänst mm.

 

 

bottom of page